Η Ιδέα

Restory (Ρίστορι) σημαίνει “ξανά-ιστορία”. Είναι ένα κοινωνικό και πολιτιστικό εγχείρημα που ενεργοποιεί ξανά εγκαταλελειμμένους χώρους και κτήρια-ορόσημα της ιστορίας και ταυτότητας ενός τόπου. Πρακτικά, ευαισθητοποιεί την ίδια την τοπική κοινότητα δημιουργώντας της καινούριες οπτικές γι’αυτά τα “ερείπια” μέσω βιωματικών συλλογικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας της έννοιες της συν-ιδιοκτησίας, της συλλογικής μνήμης και αγάπης για τον τόπο. Τα μέλη της τοπικής κοινωνίας έτσι, κινητοποιούνται ώστε να λάβουν δράση από κοινού προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και προστασίας της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το Restory θέλει να αποδείξει στις κοινότητες οτι εκείνοι είναι οι φορείς και εκκινητές αλλαγής για τον τόπο τους καταπολεμώντας έννοιες όπως ο τοπικισμός, ο ωχαδερφισμός και η αδράνεια, που συχνά παρατηρούνται κυρίως στην επαρχία.
Με διάφορα συμμετοχικά εργαλεία (ανοιχτές συναντήσεις πολιτών, ομάδες έρευνας, site-specific θεατρικά εργαστήρια, συνεντεύξεις από πρώην εργαζόμενους και χρήστες του χώρου κ.α.), αντλείται υλικό για μια πρωτότυπη παράσταση-ντοκουμέντο μέσα στο ίδιο το κτήριο. Οι ομάδες τροφοδοτούν η μία την άλλη, ώστε η τελική παράσταση είναι αποτέλεσμα ΟΛΗΣ της κοινότητας. Έτσι, δίνεται ένα πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα της αξίας, της δύναμης και του πρακτικού αποτελέσματος της συλλογικής δράσης.
Το Restory υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.